Blog

Glem alt om planlægning – just do it!


For de fleste af os lakker det mod enden. Altså forhåbentlig ikke den endegyldige, men mod enden af sommerferien.

Og således ligger hverdagen med dens mange gøremål foran os som en realitet. Arbejde, oprydning, madlavning, indkøb, skoleintra og fritidsaktiviteter – altså med andre ord hamsterhjulet, venter bare på, at vi begynder at træde rundt i det. Totalt nederen, som mine børn plejer at formulere det.

Og ærlig talt, så er hverdagen ikke en fest. Og hvis den skulle forestille at være det, så er den i hvert fald for mit vedkommende én af de fester, hvor man sidder og prøver at finde på en undskyldning for at forlade den.

Så hvordan tackler du bedst muligt det faktum at du nu igen, som en anden Sisyfos, skal tilbage og rulle sten op ad bjerget. Sten, som vel at mærke har det med at slippe fra dig og rulle ned igen, hver gang du når toppen.

De mest almindelige råd til at afhjælpe stress, når du atter vender tilbage til hverdagen, plejer at handle om forberedelse og planlægning af hverdagen:

  • Læg planer for dit arbejde
  • Overvej konkrete tiltag, der kan lette hverdagen
  • Lav detaljerede to-do lister
  • Hav realistiske forventninger

Du skal med andre ord gå i gang med at arbejde, inden du overhovedet konfronteres med dit egentlige arbejde.

Kan du se ironien?

Og jeg kunne blive ved med at tilføje hjælpeløse råd til listen ovenfor, men det vil jeg lade være med. De minder nemlig til forveksling om de mekanismer, der skaber stress i hverdagen.

For de fleste mennesker med stress er det stort set aldrig hverdagen i sig selv, der skaber stress, men derimod tankemylderet om hverdagen.

For eksempel, at man konstant er usikker på, hvorvidt man har de rigtige forventninger og konstant er i tvivl om, hvorvidt man planlægger sit arbejde mest hensigtsmæssigt – og konstant tvivler på hvorvidt de tiltag, der skulle gøre hverdagen lettere, rent faktisk virker efter hensigten.

Og den stress kan hverken håndteres ved, at man planlægger sin hverdag mere optimalt eller ved, at man for gang nr. 117 afstemmer sine forventninger til sig selv og tilværelsen i øvrigt.

For stressen er ikke er et spørgsmål om faktiske objektive forhold, men et spørgsmål om størrelsen af tankemylderet.

***

Så tilbage til spørgsmålet: hvordan tackler du bedst muligt det faktum, at ferien er forbi – og hverdagen igen står for døren?

Det gør du ved at tackle den mindre mellem ørerne.

Ved ikke at tankemyldre om hverdagen.

Og jo. Det hedder at tankemyldre. For det er noget, du gør. Det er en handling. Og dermed et udsagnsord, man kan sætte at foran.

Og det kan sagtens være, at Dansk Sprognævn ikke har opdaget det endnu, og endnu ikke har registreret det i retskrivningsordbogen, men det har den psykologiske kognitionsforskning opdaget. Og ikke nok med det. Den har også opdaget, at det er en handling, som du rent faktisk kan stoppe med. Hvis altså du vil.

For faktisk er der lavet udførlige psykologiske manualer for, hvordan du kan lære at tankemyldre mindre. Og de virker, hvis du bruger dem. Faktisk bruger jeg dem selv hver evig eneste dag. Og jeg underviser i dem, hver evig eneste uge.

Good news, right?

***

Det lakker så småt mod enden. Altså denne mails ende. Men inden jeg runder af, lad mig slå én ting fast:

Hvis du skal tilbage til en hverdag, der faktuelt ikke fungerer, skal du selvfølgelig lave om på den. Men det gælder ikke unikt for hverdagen, men for alle de ting, der ikke fungerer i dit liv.

Lav dem om!

Men lad for guds skyld være med at tankemyldre dem. Tankemylderet slører blot for dit udsyn og trækker dit humør ned – og gør det umuligt for dig at se skoven for bare træer. Just do it – som Nike siger – sæt i gang. Jeg hepper på dig.

Kh Sisse

Ps. Kig med HER for at finde datoer for mine næste forløb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *