Blog

Er deltagerne i ’Gift ved første blik’ psykisk syge?


Er deltagerne i ’Gift ved første blik’ psykisk syge?

Forleden sad jeg og så tv-serien ‘Gift ved første blik’. Og hold da op, hvor løb der mange bekymringer gennem de medvirkendes hoveder:

  • Hvad hvis jeg ikke er god nok?
  • Hvad hvis jeg ikke har de rette følelser?
  • Hvad hvis vi ikke kan få hverdagen til at hænge sammen?
  • Hvad hvis transporten bliver et problem?
  • Hvad hvis (fill in the blank)…?

Tonsvis af store og små bekymringer om alt mellem himmel og jord. Hvad hvis ditten, hvad hvis datten…?!

Og er det et problem? Ja, for dælen! For bekymringer dræner de medvirkendes tillid til sig selv og deres tro på ægteskabet. Og det påvirker igen deres handlinger, som ikke får den ønskede effekt.

Kigger man nærmere på de medvirkendes mange bekymringer er de fuldstændig identiske med de bekymringer, som mine angstklienter har. Bekymringerne er på ingen måder unikke, for de handler om helt almindelige problemer.

Når man lider af angst, er man konstant anspændt og bekymret over helt almindelige problemer. Det kan være bekymring for, om man selv eller ens nærmeste løber ind i problemer som f.eks. sygdom eller problemer i parforholdet eller på jobbet.

Bekymringerne har det med at ødelægge nattesøvnen, fordi man ligger og grubler og bekymrer sig, og derfor er man typisk også fuldstændig bombet og forkommen dagen efter. Det bekymrer man sig naturligvis også om, og så kickstartes en ond cirkel: man begynder at spænde i musklerne, får ondt i hovedet og andre steder i kroppen, man bliver svimmel, får hjertebanken og åndenød – og pludselig bliver man bekymret for at fejle noget alvorligt.

Dét man bekymrer sig om, når man har angst er altså ikke unikt. Det unikke består i, at man ikke kan lære være med at bekymre sig om ikke-unikke ting som f.eks. problemer, træthed og kropslige fornemmelser, som er fuldstændig normale.

***

Selvom de medvirkende i tv-programmet bekymrer sig om præcis det samme, som mennesker med angst gør, lider de altså IKKE af sygdommen angst så længe de føler, at de har kontrol over deres bekymringer og formår at stoppe dem.

Hvis de overhovedet lider af noget, er det en hungren efter en livsledsagerske – og det er vist (endnu) ikke en diagnose.

Ikke desto mindre er bekymringer aldrig løsningen på noget som helst. Heller ikke for deltagerne i tv-programmet.

Bekymringer underminerer selvtilliden og skaber dårlig stemning, og hvis man bekymrer sig for meget, kan man nemt komme til at føle, at man ikke selv er herre over sine bekymringer – og så har vi balladen.

***

Det er altså rigtig fornuftigt, at lære sig selv disciplinen at bekymre sig mindre. På den måde styrker man sin selvtillid og sin evne til at trække sig selv op mentalt, når man engang i mellem falder ned i et hul, hvor man føler sig stresset, bange og deprimeret. Og sidst, men absolut ikke mindst lærer man, hvordan man hurtigt og effektivt kan genskabe energi og mentalt overskud.

Det, at bekymre sig mindre er en disciplin, alle kan lære, hvis de vel og mærke får den rette træning. Du kan få træningen NU tirsdag d. 14 marts kl. 17.00 – 20.00, hvor mit næste metakognitive hold starter.

Holdet er relevant for dig, som gerne vil have mere livsglæde og overskud og ønsker at forebygge mentale udfald, manglende nattesøvn, hovedpine, spændinger, koncentrationsbesvær, stress, angst og depression.

Holdet er ligeledes relevant for dig, som allerede har stress, angst og depression og ønsker konkrete evidensbaserede anvisninger på hvordan du bliver frisk igen.

At få kontrol over sine bekymringer er mental balsam for sjælen. Det lover jeg.

KLIK HER HVIS DU VIL MED PÅ HOLDET!

Pris: 3950,- for i alt 12 sessioner. Du kan betale kontant eller i 4 rater. Husk også, at sygeforsikringen Danmark giver kr. 1200,- i tilskud til deres medlemmer.

Kan du have en dejlig søndag.

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *