Blog

Er tænkning dit foretrukne stof?


Picture this: Vi befinder os i et goldt lokale på en afvænningsklinik i en provins i Kina. På kanten af en metal køjeseng sidder en grådkvalt teenager. Tårerne pisker ud af øjnene på ham, mens han fremstammer: ”Min far sagde, at jeg bare skulle til lægen, men han snød mig og efterlod mig her”

Den unge dreng er stærkt afhængig af onlinespil og optræder i filmen ‘Web Junkie’, der handler om internetafhængige unge på afvænningsklinikken Daxing, hvor de unge bl.a. får medicin for deres afhængighed – og bliver udsat for militærlignende øvelser. 

Formålet med behandlingen er at hjælpe de unge med at genetablere et forhold til virkeligheden. De fleste af dem lever 100% i en virtual reality verden og sidder sågar med ble på, mens de spiller. Ved at bruge ble, kan de fuldstændig undgå at engagere sig i virkeligheden, som de finder kunstig og kedelig – og totalt overvurderet.

 

Puha, rystende, ikke sandt?

Men så er det altså heller ikke mere chokerende. Eller særligt unikt. For hver evig eneste dag møder jeg forstandige veluddannede mennesker, der heller ikke lever i den virkelige verden – og det er mennesker med stress, angst og depression. 

De har også tjekket ud af den virkelige verden og lever primært i tankerne om den virkelige verden, og de tanker er sjældent tanker, der giver dem fred i sjælen. 

Tværtimod giver de anledning til ubehagelige psykiske symptomer. 

Man kunne fristes til at kalde dem for ’tænke junkies’.

I hvert fald er de på samme vis som de kinesiske drenge, nødt til at genetablere et forhold til virkeligheden, hvis de vil have det bedre. Og det indebærer først og fremmest, at de kommer ud af deres hoveder og lukker ned for det inferno af tankemylder, der producerer symptomerne. 

Når de lukker ned for tankemylderet forsvinder symptomerne. Og således også deres stress, angst og depression.

***

Heldigvis kan langt mindre end medicin og militærøvelser gøre det. Man kan nøjes med at bruge 12 timer – ikke på en kinesisk afvænningsklinik, men i dejlige kursusfaciliteter i indre København i selskab med mig. 

For ærligt talt, så virker Daxing noget nedslående. Desuden tror jeg ikke deres behandling er evidensbaseret. Det er min til gengæld. Faktisk er forskningen i metakognitiv gruppeterapi baseret på data fra gruppeforløb, hvor jeg er terapeuten – så du kan roligt tilmelde dig.

Vi starter tirsdag d. 7. august. 

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *