Blog

Fysioterapeuten har fat i den lange


Jeg går til GLAD.

Hver tirsdag og fredag. På et hold. Et GodtLivmedArtroseiDanmark-hold.

Jeg havde haft smerter i hoften længe, da ortopædkirurgen stillede diagnosen slidgigt og ledlæbeskade, og på stedet tilbød mig en ny hofte. Jeg opfattede det langt fra som et knaldtilbud, og var lige ved at tude.

Ortopædkirurg: ”Nå, hvad siger du…?”
Mig (med en klump i halsen): ”Øh…hvad er der af alternativer?”
Ortopædkirurg: ”Tja, du kan jo prøve at lære at leve med det.”
Mig (på ingen måder overbevist): ”Nå okay…men så prøver jeg det.”

Og så var det jeg Googlede – og fandt GLAD konceptet, som er det nyeste skud på stammen indenfor fysioterapeutisk behandling af slidgigt, som åbenbart ikke længere hedder slidgigt, men Artrose, da man har fundet ud af, at slidgigt intet har med slitage at gøre.

Fysioterapeuten forklarede mig, at ordet slidgigt er både misvisende og uhensigtsmæssigt, da hofteleddet faktisk har behov for belastning for at kunne nydanne den ledbrusk, som er svækket ved Artrose. Træning er derfor et vigtigt element i behandlingen af Artrose.

På GLAD-holdet er det ikke populært at bruge S-ordet. Og dét kom han til, den ældre herre med stok, som ikke var meget for at bevæge sig.

”Næh nej”, sagde fysioterapeuten: ”hvis man har slidgigt, så har man et slidt led. Og når man har noget, der er slidt, så skal man ligge hjemme i sofaen og passe på det – og det skal du jo ikke, vel?”

Den ældre herre så ud til at overhøre fysioterapeuten, mens han tøvende satte stokken fra sig, og gik i gang med at lave sine øvelser.

Jeg lyttede til gengæld. Med store ører. For det er nøjagtig det samme med psyken.

En stresset psyke skal også belastes for at lære nye måder at håndtere belastninger på. Den skal ikke skånes, selvom den føler sig slidt, for det lærer den ingenting af – og da slet ikke hvordan den håndterer den belastning, det er, at føle sig slidt.

Hvis den slidte psyke blot fritages for arbejde og udfordringer, vil den fortsat mangle strategier til at håndtere belastninger.

Og de vil komme. Med garanti.

Måske de ikke handler om arbejdslivet, men om noget helt andet. Om fraværet af arbejdslivet. Om den trængte økonomi eller om bristede karrieredrømme. Der findes nemlig ikke en livsform, som er fri for belastninger.

Heldigvis.

For et liv med belastninger er også et udtryk for, at noget er vigtigt for os. Vi stresser jo ikke over ting, der ikke betyder noget, vel?

Hvis den slidte psyke ikke lærer at håndtere belastninger – og ikke lærer ikke at bekymre sig – vil den fortsætte med at gøre det. Den kan muligvis skifte bekymringsindholdet ud og bekymre sig om mange forskellige ting, men det er jo ikke det samme som ikke at bekymre sig.

Og så kan den ligeså godt bekymre sig om arbejdslivet – og få penge for det imens. Eller endnu bedre: den kan lære ikke at bekymre sig. Og træffe valg uden at lade sig styre af bekymringer.

Hvis den slidte psyke holder op med at bekymre sig, vil den ikke længere føle sig slidt. For det er selve bekymringerne – og ikke problemerne den bekymrer sig om, der slider på den.

★★★

Nå. Men det er jo tirsdag. Jeg må hellere pakke mit træningstøj og komme af sted.

Ærlig talt, så orker jeg ikke i dag. Jeg har ufatteligt mange opgaver, og er presset på tid.

Hvis jeg tager af sted til træning, får jeg ikke løst mine opgaver. Og hvis jeg aflyser min træning, overvinder jeg ikke mine smerter. Så uanset hvad jeg gør, har jeg et problem.

Men heldigvis er det ikke et problem, at have et problem. Det er det til gengæld, hvis man bekymrer sig om det. For så slider man på psyken og bliver i dårligt humør – og så får man et ekstra problem.

Jeg ved ikke, hvor slemt det er at aflyse en enkelt gang. Jeg ved kun med sikkerhed, at deadline for afbud er overskredet, og jeg kommer til at betale. Fair nok.

Til gengæld ved jeg meget om bekymringer. At de er ufarlige og ret nemme at kontrollere, hvis man bruger de rigtige strategier.

Hvis du vil lære de rigtige strategier, og bringe dine bekymringer under kontrol, tilbyder jeg nye individuelle forløb over Skype eller telefon.

Så kan du sidde med en god kop kaffe hjemme i dine egne private omgivelser, uden at bruge kræfter på transport og parkeringszoner, og i fællesskab med mig få kontrol over dine bekymringer.

God tirsdag!

Kh Sisse

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *