Blog

Grublerier vol. 1


Kender du det, at du går og grubler over et eller andet?

At du forsvinder ud af en tangent og bliver mentalt fraværende, fordi du er optaget af nogle tanker, som du vender og drejer i dit hoved:

”Hvorfor sagde han/hun sådan? Hvad mon det betød? Hvorfor reagerer jeg som jeg gør? Skulle jeg have gjort noget anderledes? Hvordan kommer jeg videre?”

Jeg fanger ofte mig selv i at gruble, og et kvalificeret gæt er, at du også grubler somme tider.

Grublerier er en tankeaktivitet, som indebærer, at man dvæler cirkulært ved et bestemt emne i længere tid af gangen.

Når man grubler, skyldes det som regel, at man prøver at få klarhed over en problemstilling og håber på, at der dukker et svar eller en forklaring op, så man kan få ”fred i sin sjæl” og komme videre.

Typisk stiller man sig selv en lang række hvorfor spørgsmål som led i at analysere og “bearbejde” en begivenhed, man har været involveret i med henblik på at håndtere svære følelser relateret til begivenheden.

Grublerier er således primært fortidsrettede ( i modsætning til bekymringer som er fremtidsrettede) og er karakteriseret ved vedvarende selv-fokuseret processering dvs. man er optaget af at ”behandle” et tema inde i sig selv.

Læg mærke til, at grublerier er en tankeaktivitet. Det er altså noget man gør, dvs. det er en proces, en beskæftigelse, et foretagende, en gerning, en handling, et forløb, et virke eller en akt – om du vil. Og grublerier er grublerier – uanset hvad man grubler over.

Det er altså ikke gruble-indholdet som definerer, at der er tale om grublerier, men selve processen. Og gruble-processen har en særlig negativ effekt uanset hvad det er man grubler over:

”jeg er ikke god nok og ingen kan li’ mig!”

”hvordan får jeg fortalt, at jeg har fundet en anden?”

 ”hvorfor løber jeg altid ind i de samme problemer?”

 ”hvordan får jeg en mere tillidsfuld relation til mit barn?”

 ”hvad vil jeg med mit liv?”

… er forskellige temaer man kan gruble over, men ser man bort fra temaerne er det alt sammen grublerier, hvis man i længere tid tygger drøv på tankerne og cirkulært dvæler ved temaet.

Den særlige negative effekt som grublerier har, kan du læse mere om i ”Grublerier vol. 2” , som kommer på bloggen én af de nærmeste dage….

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *