Blog

Grublerier vol. 2


Grublerier Vol. 2

I sidste indlæg tog jeg fat i grublerier som fænomen, som kort fortalt er repetitive tanker om personlige problemer.

Når man grubler skyldes det som regel, at man forsøger at etablere forståelse og mening med livet f.eks. ved at prøve at finde årsagen til, at man er trist og frustreret, og finde ud af, hvordan man bedst muligt håndterer sine triste tanker og følelser.

En gruble episode udløses typisk af en negativ begivenhed, som enten kan være en reel ydre begivenhed eller en indre begivenhed i form af en invaderende tristhed eller håbløshed, som man pludselig rammes af.

Begivenheden udløser en såkaldt negativ trigger-tanke om den følelsestilstand, man er i som f.eks. ”det hele er noget lort”, ”det bliver aldrig bedre”, ”jeg er intet værd” eller noget i den retning.

Samtidig udløser den negative trigger-tanke positive antagelser om nødvendigheden af langvarige spekulationer og analyser (=grublerier) omkring meningen med og årsagen til, at man er havnet i den situation, som man er havnet i og har de tanker og følelser, man har.

Mennesker der grubler har som regel også positive antagelser om nødvendigheden af at holde øje med tegn og symptomer, som anses for farlige eller helbredsskadelige, fordi de er påvirket af psykosociale faktorer i form af velmenende terapeuter og coaches der har fortalt dem, at de skal mærke efter, hvad de føler og fange problemerne i opløbet, så de kan finde løsninger frem for at blive deprimerede.

Desværre har de positive antagelser udelukkende den effekt, at de fyrer op under grublerierne, som stik i mod hensigten opretholder et trist stemningsleje og forlænger og intensiverer eventuelle depressive symptomer.

***

Generelt er der meget stærke positive antagelser om grublerier i vores samfund i dag. De fleste af os har dem, og det skyldes især at vi tæppebombes af psykoterapeutiske selvudviklingsbudskaber, der fortæller os at vi hele tiden skal tænke mere. F.eks.:

  • at man kan afværge tristhed i fremtiden, hvis blot man forstår årsagen til den.
  • at man kan lære af sine fejl og blive et bedre menneske, hvis man beskæftiger sig med sine fejl.
  • at det er bedre at være mindre ambitiøs end over ambitiøs og risikere at blive skuffet.

De positive antagelser om grublerier har alle det tilfælles, at de udløser langvarige grublerier om årsagen og meningen med personlige problemer – og med livet i almindelighed. Og alt i mens man uhjælpsomt dvæler ved tankerne om problemerne daler selvværdet og troen på fremtiden. Og det holder de negative følelser i kog…

***

Nå, det var alt fra mig i dag.

Sidder du og hopper i stolen fordi dit hoved er fuld af indvendinger?

Så kan det være, at du finder fred, når du har læst Grublerier vol. 3, der snart kommer på bloggen (du kan også bare vælge ikke at gruble mere over det, og få fred med det samme).

Vi ses her eller på fjæsbogen.

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *