Blog

Hvilke historier fortæller du dig selv?


I går aftes sad jeg og så science fiction thrilleren After Earth med mine børn.
Ok, indrømmet – jeg kunne sagtens finde på at se den alene.
Jeg er nemlig lidt af en science fiction-action-thriller-freak. Måske du husker, at jeg tidligere har fortalt, hvordan du kan træne din mentale robusthed ved at se gyserfilm her.

Men det er ikke pointen.

Pointen er, at Cypher Raige aka Will Smith siger noget i filmen om frygt, som er spot on (bliv hængende lidt endnu, selvom der nederst i mailen er et link til youtube, hvor du selv kan høre, hvad han siger).

Kort fortalt handler After Earth om generalen Cypher Raige og hans søn, den unge rangeraspirant Kitai, der er styrtet ned på Jorden, som menneskene evakuerede 1000 år tidligere .

Her er de oppe imod nogle menneskeædende mutantuhyrer, som godt nok er blinde, men kan lugte menneskers frygt og således opspore og dræbe dem. Cyper Raige er dog en undtagelse, da han ikke besidder frygt, og derfor kan han som et usynligt spøgelse nærme sig uhyrerne og dræbe dem.

Cyper Raige forsøger at oplære sin søn til samme frygtløshed ved at fortælle om forhold, der afstedkommer frygt, og det handler især om de historier, vi fortæller os selv. Historier kan nemlig både konstruere og dekonstruere frygt afhængig af, hvordan de fortælles. Eksempelvis er soldater og folk, der dyrker ekstremsport ikke fri for frygt. De oplever i høj grad frygt, men mestrer at dekonstruere den, så de kan gennemføre deres missioner.

After Earth slutter præcis som man regner med, så no surprises.
Men filmens pointe, at man ikke skal lade sig styre af sin frygt, selvom der er virkelige farer på færde, er jo en rigtig god pointe, som godt kan tåle at blive udpenslet og drysset med en omgang feelgood-hollywood-starquality.

Nå, men mens du kigger på Smith Senior og Junior, vil jeg forberede en oplæg, som jeg faktisk frygter lidt. Jeg skal nemlig holde oplæg om Metakognitiv terapi på CBS sommerskole, og jeg vil rigtig gerne gøre det godt. Så frem for at blive ved tanken som er skurken, der gør mig nervøs, vil jeg lade den være og istedet gøre noget nu, som kan hjælpe mig på dagen.

Will, take it away…

Se klippet HER

3 svar til “Hvilke historier fortæller du dig selv?”

  1. Stegemüller siger:

    Bare rolig. Dit oplæg skal nok gå, for du er så dygtig og og så inspirerende at lytte til.

  2. Tak! Det er jeg glad for at du synes:)

  3. Maiken Lykke Christiansen siger:

    Hvor er det sejt, Sisse! Når det er dig, der underviser, får de uden tvivl gavn af det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *