Blog

Det er ikke synd for dig


Klokken er 21, og jeg har lige siddet og arbejdet et par timer. Inden jeg går i seng, vil jeg lige lave en kande te at falde lidt ned på.

Men HOV, mit køkken er mildest talt eksploderet. Opvaskemaskinen står åben med rent service, og der flyder med beskidt service og gule sovse fra rester af boller i karry, som vi har spist tidligere på aftenen.

Bare tanken om at rydde op og nå frem til det punkt, hvor teen er færdig er uoverskuelig. Det er SÅ nærliggende at lade skidtet stå og bare gå i seng og have rigtig godt ondt af sig selv.

Og det er der faktisk mange, der gør, når de render ind i ting og udforinger, som umiddelbart virker uoverskuelige. De giver op og får ondt af sig selv.

Men adfærden back-firer, og de får et dårligt liv, fordi de trasker rundt i alt det shit, som de ikke orker at løse. Hjemmet gror til, bøgerne bliver ikke afleveret på biblioteket, tænderne falder ud af munden, fordi de ikke kommer til tandlægen – og regningerne bliver ikke betalt. Livet bliver til lige nøjagtig det lort der bekræfter, at det er synd for dem.

Men det er ikke synd. Det er en selvopfyldende profeti skabt af selvdestruktiv adfærd.

Når livet sejler og virker uoverskueligt, er det bedste du kan gøre at lade være med at prøve at overskue det. Start f.eks. i et hjørne uden at vide hvor det ender. Lad være med at gruble selvmedlidende tanker, man tag det forbandede køkken og lav dig en god kop te, selvom klokken nærmer sig 22. Tillad ikke dig selv at gå ned i niveau og bo som et svin, bare fordi du er træt og trist. Det bliver du til et svin af. Oveni købet et deprimeret et af slagsen.

Hold altid fanen højt. Ikke ved at prøve at tænke høje tanker om dig selv, men ved at fastholde anstændig adfærd i de værste lorte situationer. Du er ikke hvad du tænker, men hvad du gør, og når du gør ordentlige og anstændige ting, er du ordentlig og anstændig. Og det giver dig selvrespekt i bonus.

***

Når du hader dig selv og dit liv allermest må du aldrig ændre adfærd. Du må aldrig give op og henfalde til selvmedlidenhed og selvdestruktiv adfærd. Det er kilden til depression.

Du skal bare fortsætte. Sæt højre ben foran venstre og venstre foran højre uden at spekulere så meget over det. Du får færre nye problemer og bliver mere tilfreds med dig selv, når du får ting gjort.

Fortsæt med gøre tingene som du ville gøre dem, hvis du var ovenpå. Så kommer du ovenpå igen. Det lover jeg.

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *