Blog

Sandheden om High Performance – den ene ting, du SKAL mestre.


Drømmer du om at være en ægte high performer? Om at være ham eller hende, der fremstår knivskarp og har styr på tingene – og altid et svar på hånden?

I så fald er der én ting, du skal huske: nemlig at glemme at være den klogeste!

For high performance er ikke et spørgsmål om intelligens i betydningen IQ – om at være den klogeste i gruppen og vide alt. Sådan var det engang, men sådan er det ikke længere.

Den tid er forbi.

Kigger man på selv de mest eftertragtede arbejdspladser med de mest kompetente ledere og medarbejdere, vil man opdage, at mange af dem er kamp stressede. At de døjer med bekymringer, tvivl, usikkerhed, jalousi, lavt selvværd, smerter, afhængighed, angst og depression.

Og derfor underperformer de.

Og det er der risiko for, at du også gør, hvis du går rundt og spekulerer over, om du er dygtig nok – og bekymrer dig om at blive overhalet af andre, der er klogere end dig.

***

Derfor er det ikke først og fremmest IQ du har brug for, hvis du skal high performe.

Det er ro i hovedet!

Dvs. evnen til at skabe ro i sindet og fortsætte med at tage de rigtige beslutninger, også når bølgerne omkring dig går højt.

For så længe din opmærksomhed er ophængt i spekulationer og bekymringer, kan du godt glemme alt om din intelligens, ph.d. og kostbare efteruddannelser – for du har ganske enkelt ikke adgang til stoffet.

Din manglende performance skyldes altså ikke, at du rent faktisk er dummere end de fleste. Den skyldes udelukkende, at din opmærksomhed er beslaglagt af aktiviteter i dit eget sind. 

Når din opmærksomheden er hijacked af dens slags aktiviteter, er porten til dine kognitive funktioner godt og grundigt smækket i.

Der er ganske enkelt no access.

***

Heldigvis er det noget, du nemt kan ændre ved at træne din opmærksomhed. 

Opmærksomheden er din direkte adgangsbillet til den del af hjernen, som styrer din evne til at opfatte, tænke, problemløse og regulere dine følelser. 

Derfor er det afgørende, at du har indgående kendskab til, hvordan din opmærksomhed fungerer og hvordan den ikke fungerer, hvis du gerne vil performe optimalt.

For det er ikke harmløst, når du ikke har styr på din opmærksomhed. Når du ikke er bevidst om, hvornår din opmærksomhed bliver distraheret – og ved nøjagtig hvordan du genvinder kontrol over den.

Så risikere du nemlig, at udvikle dig til en Mind Wanderer.

Dvs. typen, der befinder sig all-over-the-place mentalt og konstant ’zoner out’ i tankerne og er distraheret og fraværende til møder, undervisning og sociale sammenkomster. Typen, der konstant laver overspringshandlinger, og synes det er mere end almindeligt krævende, at fokusere sin mentale energi og koncentration – og få afsluttet opgaver.

Mind wandering er kongevejen til mental træthed, søvnproblemer, stress, lavt selvværd, misbrug, angst og depression – og derfor er Mind Wanderen en underperformer. 

***

Heldigvis kan du træne din opmærksomhedsmuskel på samme måde, som du kan træne en fysisk muskel i kroppen. Du kan træne dig selv til en særlig optimal bevidsthedstilstand, som er modsætningen og en decideret modgift til Mind Wandering. 

Du kan lære, hvordan det føles at være i tilstanden, og træne dig op til at etablere tilstanden på kommando og identificere og genkende processen, når du glider ud af den – for derefter straks at genetablere den.

Når du mestrer lige nøjagtig dét mentale greb, får du ikke bare fuld access til dit skatkammer af viden. Du får også kontrol over hele dit repertoire af følelser.

Og dét er i sandhed intelligens: at vide hvordan du optimerer din performance – og forstå hvordan du kan håndtere dig selv på måder, så du ikke følelsesmæssigt ryger helt ud i tovene, når shit happens.

Men det sker altså først, når du husker at glemme at være den klogeste.

Så bliver du automatisk en high performer, der hviler i dig selv og på ekvilibristisk vis kan slynge om dig med viden og innovative løsninger.

Men først da.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *