Det virker lidt for godt til at være sandt, det er det bare ikke.

Jeg hørte et foredrag med Sisse helt tilbage i efteråret 2016, og var lidt fascineret af tanken om, at man “kan lade værre med at tænke!” Tanker har fyldt utrolig meget i mit liv, privat og professionelt. Min kæreste har gentagende gange bedt mig stoppe med at tænke – hvilket er lettere sagt end gjort, troede jeg.

I sommeren 2017 besluttede jeg mig for at tage et metakognitivt gruppeterapiforløb. Jeg var et godt sted i livet, tankerne fyldte ikke meget og min generelle grundstemning var godt. Sisse formår at skabe et åbent, varmt rum, hvor der er plads til “tanker”, spekulationer, og hvor samtlige udsagn omkring, hvorvidt tankerne styrer en, bliver taget imod og sendt tilbage med refleksioner. Igennem forløbet mærkede jeg, at de små hjemmeopgaver, Sisse gav os, langsomt tog plads i hjernen, og redskaberne så småt kom i brug – og havde en positiv virkning.

Ligeledes er der plads til i forløbet, at man tager et par skidt tilbage og samles op igen, for grubletanker er en stærk vane, der skal brydes, og det er ikke altid lige let. Her, to måneder efter min forløb sluttede oplever jeg, at min generelle grundstemning er bedre. Jeg bliver ikke slået ud af tanker på samme måde som før. Jeg formår faktisk at være “normal” i den forstand, at en travl hverdag sagtens kan kombineres med en travl, social weekend, uden at min energi forsvinder. Jeg møder udfordringer med åbent sind og jeg fordybes ikke længere i grublerier. Den tilstand, som min hjerne ellers kun er i når jeg dykker, er ved at være en hverdagsting, hvilket medvirker til, at jeg føler mig meget lettere, fysisk og psykisk!

Jeg har lært, at tanker bare er tanker, hvilket virker banalt og samtidig er så sandt (og det hænger på køleskabet som en daglig reminder!) Jeg er den klassiske kontrolfreak, der har haft et mønster med, at hvis jeg nu tænkte over ALT, før det skete, så kunne jeg bibeholde
kontrollen. Da jeg fremlagde dette til Sisse påstod hun, at man oplever mere kontrol (!) ved at slippe kontrollen over tankerne. Den købte jeg ikke i første runde. Nu kan jeg sagtens tilslutte mig Sisses statement!

Det er tydeligt igennem møderne, at Sisse kender de problemstillinger, vi gennemgår, og som deltager får man en oplevelse af, at Sisse selv har været igennem mange af de samme grublerier- hvilket gør det nemmere at skabe et åben rum, hvor ingen tanker er for banale til at blive sagt. Sisse skaber en forandring igennem samtaler og øvelser (og gentagelser), hvor man flytter sig gang på gang. Samtidig udfordrer Sisse også ens dårlige vaner og formår at give en troen på, at man godt kan sove uden fx mindfullness øvelser.

Jeg kan og vil anbefale et metakognitivt gruppeforløb ved Sisse til alle, der tænker for meget. Både den stressramte og den egentlig velfungerende person, der overtænker alt (altså grubler for meget!) Det kan være tanker om både familien, indkøb, samliv, arbejde,
børn mm. Det virker lidt for godt til at være sandt, det er det bare ikke. Jeg kan på det varmeste anbefale, at du giver “detached mindfullness” en chance.

Jeg er netop kommet igennem en monsteruge med arbejde. Min ene veninde blev helt stresset på mine vegne, da hun ikke forstod hvordan jeg kunne navigere i alle de opgaver og bolde, jeg havde i luften. Ligeledes har jeg købt et danseforløb i 6 måneder. Dét havde jeg aldrig gjort før, for tænk sig, hvis jeg nu ikke kunne overskue det. Selvfølgelig kan jeg det! Tak for dig og dit kursus!