Blog

Tilsæt kun din vilje


Forleden var jeg i Arndal Spa & Fitness og træne som led i et træningsprojekt, jeg har kastet mig ud i. Jeg havde stadig en sidste øvelse foran mig, da jeg fuldstændig udmattet håbede på, at jeg så så forpint ud, at min træner ville komme mig til undsætning og sige, at jeg ikke behøvede lave den sidste øvelse.

Træneren var øjensynlig udmærket klar over, hvordan jeg havde det – og kom mig skam også til undsætning. Bare ikke på den måde, jeg havde forestillet mig det: ”Godt arbejde”, sagde hun. ”Tag de sidste 10 på viljen”.

Ups!

Det var i sandhed, hvad jeg var nødt til. For jeg havde seriøst ikke lyst, og vidste heller ikke om jeg overhovedet kunne tage 10 mere. På mirakuløs vis fik jeg tilbagelagt de sidste 10, og på hjemvejen jublede jeg over at have inkasseret værdien af min investering i en personlig træner. Da jeg blev svag og vaklede, sikrede hun, at jeg brugte viljen og agerede på en måde som gjorde, at jeg nåede mit langsigtede mål – også selvom det føltes rædselsfuldt.

Og det var jo netop dét, jeg havde betalt hende for, nemlig hele tiden at have det mål for øje, som jeg havde formuleret, da jeg ikke var i mine følelsers vold – og sørge for, at jeg handlede i overensstemmelse med det. Og for netop ikke at hoppe med på et mål opfundet til lejligheden, der handlede om at undgå ubehagelige følelser, som oven i købet var en forudsætning for at nå mit mål.

Træneren gjorde mig heldigvis ingen bjørnetjenester. Dem leverede jeg allerede til perfektion – og helt uden beregning. Tværtimod forlangte hun, at jeg brugte min vilje til at styre mig igennem mine ubehagelige, men forbigående følelser.

Og det fik mig til at tænke på fænomenet bjørnetjenester og anden inkonsekvent adfærd dvs. handlinger, som kan være velmenende og i kritiske situationer føles rigtige, men som gør mere skade end gavn, fordi konsekvensen af dem står vinkelret på det, vi ønsker at opnå på den lange bane. Effekten er altså inkonsekvent i forhold til vores ultimative drømme.

Inkonsekvent adfærd er alment kendt for at skabe forstyrrelser og forhindre os i at nå vores langsigtede mål, f .eks. når vi synes det er okay at trøstespise, fordi vi føler os ensomme (og ender med at tage uønsket vægt på), eller når vi ikke tør eller magter at tage kampen og sige fra, når ungerne plager (og samtidig irriteres over vores plagende uopdragne møgunger).

Prøv lige at overvej, hvordan dit liv ville se ud i dag, hvis du konsekvent og vedholdende havde brugt viljen og gjort det, der skulle til for at opnå dine langsigtede mål:

  • Hvis dit mål var at tabe dig, gik du på slankekur og fulgte den konsekvent.
  • Hvis målet var at komme i super form, trænede du konsekvent 3 gange om ugen.
  • Hvis drømmen handlede om mere kvalitetstid i familien, samlede I systematisk husets Gadgets sammen og mødtes omkring te og brætspil.
  • Hvis drømmen gik ud på at blive en virtuos indenfor fransk madlavning, tog du på kurser ud i fransk kogekunst og brugte oceaner af tid i køkkenet.
  • Og hvis du var træt af at være flad sidst på måneden, stoppede du konsekvent med at snacke i 7-eleven først på måneden.

Og du rystede aldrig på hånden. Som i aldrig. Det var aldrig noget, du diskuterede. Heller ikke når det blev udfordrende, kedeligt eller ubehageligt at gøre det ”rigtige”. Ikke fordi du ikke havde lyst til at gøre det ”forkerte” eller ikke blev fristet af det, men fordi din adfærd først og fremmest var drevet af vilje. Når først du havde truffet en beslutning, var det dét, du gjorde. Uanset hvad du følte.

  • Du røg aldrig på en slampizza, fordi du blev fristet – for så tabte du dig jo ikke!
  • Du droppede aldrig din træning, fordi du ikke lige havde lyst.
  • Du gav aldrig efter for hylende modstræbende unger, der skreg på deres Ipads – for så fik I ikke det samvær, du mente var vigtigt.
  • Og du smed aldrig dumme penge efter ligegyldige ting, der hævnede sig sidst på måneden.

Ville det mon have gjort en forskel i dit liv, hvis du konsekvent og vedholdende havde handlet på måder, som bragte dig tættere på dine langsigtede mål på trods af pludselige indfald og følelser?

Jeg gætter på svaret er ja. Du ved formentlig godt, at det havde haft en positiv effekt, hvis du konsekvent havde handlet i overensstemmelse med dine langsigtede mål. I så fald havde du formentlig ikke behøvet at bruge hverken 5, 10 eller 15 år på at stoppe med at ryge, tabe dig eller spare penge sammen.

Hvad du formentlig ikke ved, er, at kronisk stress, angst og depression også er et produkt af inkonsekvente handlinger, der er uforenelige med dit langsigtede mål. Sagen er nemlig den, at kronisk stress, angst og depression skyldes fejlslagne handlinger, som fjerner dig længere og længere væk fra din langsigtede drøm om mere ro og harmoni i sjælen.

Generelt er kronisk stress, angst og depression karakteriseret ved vedvarende negative følelser. Hvis blot man føler sig stresset, angst eller deprimeret momentvis, har man ikke en psykisk lidelse. Så er man tværtimod aldeles ”normal” og i samme båd som resten af Danmarks befolkning, der også af og til føler sig stressede, angste og deprimerede.

Heldigvis har man ret nøjagtigt kortlagt de faktorer, der bestemmer hvorvidt negative følelser bliver vedvarende frem for forbigående – og navngivet dem CAS (Cognitive Attentional Syndrome). Og ikke nok med det, så ved man også nu, at CAS er inkonsekvente handlinger, dvs. noget du aktivt gør, som er underlagt din kontrol, og som du kan bruge din vilje til ikke at gøre.

Kronisk stress, angst og depression er altså ikke en slags monstre eller snyltere, der lever passivt inde i dig, uafhængig af din deltagelse. Det er derimod lidelser, der forudsætter din aktive deltagelse. Hvis ikke du i moments of truth handlede inkonsekvent, ville dine stress-, angst- og depressionssymptomer gradvist fade ud på nøjagtig samme måde, som farverne på gamle polaroid foto fader ud.

***

Siger jeg virkelig, at din stress, angst og depression er selvforskyldt?

Nej, det er ikke det, jeg siger. For du aner formentlig ikke, hvad du har gang i, som vedligeholder dine negative følelser. Jeg er således hverken ude på at håne dig eller forholde dig dine svagheder – tværtimod!

Faktisk ønsker jeg at skabe håb og optimisme, såfremt du døjer med én eller flere af lidelserne. For hvis du er med til at opretholde dem, kan du også nedregulere dem ved konsekvent at handle ”rigtigt”. Det er nemlig ikke harmløst, hvordan du handler i moments of truth, dvs. i afgørende situationer, hvor du for alvor bliver udfordret, f.eks. når du pludselig tvivler, får angst – eller synes livet er håbløst og meningsløst. Måden du handler på har alvorlige konsekvenser for dit fremtidige psykiske velbefindende.

På den måde adskiller kronisk stress, angst og depression sig ikke nævneværdigt fra eksempelvis overvægt. Du skal gøre noget aktivt for at opretholde det alt sammen. Og du kan gøre noget aktivt for at nedregulere det. Hvad du helt konkret skal gøre, kan du få opskriften på d. 3. Januar 2018, hvor jeg starter nye metakognitive gruppeforløb op.

Betyder det så, at du er home safe og garanteret fri for kronisk stress, angst og depression, hvis du følger mit 6-ugers gruppeforløb? Langt fra. For du kan sagtens følge holdet uden at følge opskriften.

Tror du jeg er bekendt med opskriften på, hvordan jeg kommer i mål med mit træningsprojekt? Oh yes. Betyder det så, at jeg kommer i mål? Ikke nødvendigvis. Kun hvis jeg rent faktisk følger opskriften, og ikke handler inkonsekvent i moments of truth.

I den forstand er hverken mit træningsprojekt eller metakognitive gruppeforløb anderledes end den slags færdiglavede kageblandinger, hvor du selv skal tilsætte vand. Det er bare ikke vand du skal tilsætte, men vilje. Så simpelt er det faktisk. Ikke let, men simpelt. Derfor skal du tilsætte vilje.

Go’ mandag.

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *