Blog

Vi kortlægger din stress. På den måde kan vi målrette behandlingen af den.


I foråret søsatte Lotte Arndal og jeg vores stressbehandlingsforløb MindFit, som er blevet en stor succes. Deltagerne på hold nr. 2 er godt på vej til at få vendt op og ned på deres gamle usunde stressforståelse med det resultat, at de faktisk føler sig mindre stressede.

Men det er langt fra det eneste, de føler. De har nemlig ikke kun fået mere mentalt overskud. De har også fået mere fysisk overskud af individuel personlig træning, som har gjort dem fysisk stærkere og sundere.

Således kunne man sige, at Lotte og jeg har nået vores mål med MindFit forløbet, nemlig at vores deltagere bliver stærkere, sundere og stressfri på 6 uger.

Problemet er bare, at Lotte og jeg ikke formår at stoppe her. På den måde ligner vi hinanden til forveksling: Vi vil altid noget mere og bedre. Og vi har altid et overlegent værktøj til superoptimering i værktøjskassen (lad mig sige det sådan: Jeg prøver faktisk at undgå Lotte udenfor arbejdstid for ikke at udvikle flere geniale ting, jeg ikke også er i stand til at levere 100% på).

Så Lotte og jeg har virkelig kæmpet med begrænsningens kunst i bestræbelserne på at forbedre og re-lancere MindFit forløbet til august således, at vi nu er ved at revne af stolthed og store forventninger til det kommende august forløb.

De nye tiltag består bla. af en 2-timers indledende samtale med din personlige vejleder. Inden samtalen har du båret en diskret døgnrytmemåler i syv dage, og du har udfyldt et opstarts skema, der stiller alle de spørgsmål, din vejleder skal kende svaret på for at kunne skræddersy dit optimale individuelle træningsprogram.

Døgnrytmemålingen er en unik sundhedsmåling, som Lotte har udviklet i samarbejde med læge og hjerneforsker Peter Lund Madsen. Døgnrytmemåleren kortlægger dit aktivitetsniveau, din energiomsætning og din søvnrytme, og den objektive måling danner grundlag for vores vejledning i, hvordan du optimerer din generelle sundhed.

Døgnrytmemålingen er desuden eminent til at opfange misforholdet mellem dit oplevede energiforbrug og dit reelle energiforbrug. Mange stressramte har en subjektiv oplevelse af at være “opbrugt” eller “opslidt” energimæssigt, selvom det objektivt set sjældent er tilfældet. Det skyldes, at det ikke er objektive forhold som f.eks. fysiske opgaver og gøremål (dvs. det forhold at man reelt laver for meget) som forsager træthed, energiløshed og stress, men derimod et særligt uhensigtsmæssigt tankemønster kaldet Cognitive Attentional Syndrome, som skaber overtræthed, stress og udbrændthed.

Således skrev Magasinet ELLE’s digitalredaktør Emilie Bech Zerlang for nylig om sin oplevelse med døgnrytmemålingen:

“Målingen viste, at jeg fire ud af syv dage havde en energiomsætning på 1.3-1.4 MET pr. dag, hvilket betyder, at jeg lå lige på vippen mellem kategorien ”forholdsvis inaktiv” / ”normal livsstil” (1 MET = Hvile, 1,0-1,1 MET = Inaktiv, 1,2-1,3 MET = forholdsvis inaktiv, 1,4-1,6 = Normal aktivitet, 1,7 = aktiv). Og to af dagene havde jeg en nærmest ikke eksisterende energiomsætning, fordi jeg har et stillesiddende arbejde. Problemet med stillesiddende arbejde er nemlig ofte, at man føler, man er aktiv, men at det er hjernen, der arbejder og ikke kroppen. Der var derfor tale om en beskrivelse af mit energiniveau, som ikke matchede min egen opfattelse, men som ikke desto mindre var en ret vild øjenåbner…”

Emilie Bech Zerlang fik sig altså noget af en overraskelse da hun opdagede, at hun stort set var inaktiv og det udelukkende var hendes ‘hjernearbejde’, der gav anledning til følelser af træthed og manglende energi.

Og lige nøjagtig HVORDAN din hjerne holder fri og stopper med at arbejde og overtænke, lærer du på MindFit forløbet. Det er nemlig hverken en drøm eller en utopi, men derimod en mental disciplin alle kan lære.

Og trust me! Det er en fryd, når først man mestrer disciplinen. Når man opdager, at man ikke behøver at tænke mere for i sidste ende at tænke mindre.

Ja, det kan måske lyde pænt mærkeligt, hvis du er sådan en type, der altid har prøvet at “tænke dig ud af dine problemer” (men hvis det i sandhed virkede, hvorfor skal du så blive ved med at gøre det?).

Ikke desto mindre er det for hovedparten af vores MindFit kursister mindblowing, når først de indser, at værktøjet de har anvendt til at fjerne deres stress er årsagen til deres stress – og oven i købet et værktøj, de har 100% kontrol over. For på den måde har de jo 100% kontrol over deres stress.

Og det er jo en særdeles rar viden – især hvis man ønsker at minimere sin stress eller blot forbygge, at den opstår.
Enough talk. Hvis du vil med på næste MindFit forløb d. 17. august kan du læse mere her. Du er også velkommen til at ringe eller skrive til mig direkte, hvis du har yderligere spørgsmål.

Kh Sisse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *