Selvom solen skinner udenfor, sidder jeg indendørs i dag og arbejder på en klumme til Landbrug & Fødevarers nyhedsmedie foodculture.dk, der handler om mad frygt og årsagen til, at mange mennesker udvikler et forstyrret forhold til mad forårsaget af de mange bombastiske nyheder om sundhed og kost i medier og på diverse blogs. Det viser sig nemlig, at over-oplysning omkring sundhed og kost med henblik på selvhjælp faktisk kan virke kontraproduktivt og skade langt mere, end det gavner, og det er jo et paradoks.
Desværre ses fænomenet ikke kun indenfor kost og ernæring, men indenfor sundhedsbranchen generelt og specielt indenfor psykologiens verden, hvor mange behandlere og terapeuter opfordrer deres klienter til konstant overvågning og tidlig opsporing af tegn på psykisk uligevægt, der i stedet for at forebygge psykisk mistrivsel får mistrivslen til at eskalere.
Det skyldes, at selve tilstanden hvor man trusselsmonitorerer sin trivsel (med det formål at forebygge mistrivsel) aktiverer et fysiske og psykisk alarmberedskab, som øjeblikkeligt medfører uro og ængstelighed og i raketfart styrer én direkte ud i den tilstand, man frygter allermest at havne i.
Indenfor mit fag skaber den form for trusselsovervågning stress og psykisk lidelse som angst og depression, og i kost- og ernæringsverdenen skaber skræmmeretorikken sundhedsapatikere og lidelser som ortoreksi og dysmorfofobi – og sidst, men ikke mindst en masse mennesker, der bare er ekstremt sundhedsforvirrede.
Apropos mad, så vil jeg holde en pause fra skiveriet og lave mig en måske farlig måske ufarlig gryderet. Og bagefter vil jeg give mig i kast med den her:
God lørdag out there…
Kh Sisse
Skriv et svar